Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάτω από τον ίδιο ουρανό. γύρω από την ίδια θάλασσα

                 

Ομαδική Έκθεση


27 Ιουλίου – 21 Αυγούστου 2022 Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ Κωνσταντινούπολη

12 Οκτωβρίου - 30 Νοεμβρίου Ισλαχανέ Θεσσαλονίκης

2 - 15 Δεκεμβρίου Δημοτική Πινακοθήκη Κομοτηνής

21 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου Ευρωκοινοβούλιο Βρυξελλών

26 Φεβρουαρίου - 10 Μαρτίου Εύξεινος Λέσχη Φλώρινα


 

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης διοργάνωσε ομαδική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα». Παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video artperformanceκαλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Στα εγκαίνια παρουσιάστηκε από τους καλλιτέχνες της FireArt η διαδραστική performance "Το κουτί", με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. 

Δείτε τους υπερσυνδέσμους με τα υλικά της έκθεσης:


Κατάλογος Κωνσταντινούπολης      https://online.fliphtml5.com/mipzx/phbk/ 

Βίντεο της performance      https://youtu.be/TA9F0aWBuEg

                                                https://youtu.be/95rCa4A7ol4 


Θεσσαλονίκη    https://www.youtube.com/watch?v=Fapfw1Da67Q

https://www.youtube.com/watch?v=MLavqQgbYJU


Ευρωκοινοβούλιο     https://www.youtube.com/watch?v=XsSG7pprVBU

  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιοι είμαστε

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης. Στόχος της καλλιτεχνικής ομάδας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρέους μας όχι απλά απέναντι στην τέχνη, αλλά απέναντι στο πρωτότυπό της, τη ζωή. Φιλοδοξεί να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Για να γεννήσουν οι ωδίνες «έναν νέο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων»· «για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος». Δράσεις της ομάδας ως τώρα: «Προσφυγιά, η πληγή των λαών», Εικαστική έκθεση στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου Ποντίων «Παναγία Κρεμαστή», τον Α

Free pass. Να είσαι ελεύθερος

Μια εικαστική έκθεση γύρω από το θέμα της ελευθερίας. Στην αίθουσα τέχνης του Ορατού, Θεσσαλονίκη. Σεπτέμβριος 2022 Αλλά τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος; Αρκεί να μην είσαι αλυσοδεμένος; Αρκεί να μπορείς να περιφέρεις την ύπαρξή σου ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ανάγκες σου, από την κατάσταση του διπλανού σου και της κοινωνίας ολόκληρης; Η ελευθερία είναι μια εσωτερική ψυχική κατάσταση, κάτι το υποκειμενικό, ή μήπως δε μπορεί να νοηθεί απομονωμένα από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του ανθρώπου; Ποιος περιορίζει τελικά τη σφαίρα ανάπτυξης της δραστηριότητάς μας; Είναι «ο άλλος» ή η ίδια η άγνοιά μας των φυσικών και κοινωνικών νόμων που αδρανοποιεί την ικανότητα μας να διαλέγουμε, να παίρνουμε αποφάσεις έχοντας επίγνωση των προβλημάτων και μας στερεί  την κοινωνική και ηθική ευθύνη να δρούμε; Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι ελευθερία. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος δεν έχει συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που του προσφέρουν οι εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία ώστε να απαλλαγεί α